Bojové dávky potravin pro vojáky čeká revoluční změna
O tom, jak je důležité stravování vojáků během bojového nasazení či válečného konfliktu, asi není potřeba nikoho přesvědčovat. V náročných polních podmínkách ale není vždy k dispozici polní kuchyně, která by mohla připravovat pro vojáky teplou stravu. V takovýchto případech se dostává ke slovu bojová dávka potravin (BDP).
Foto: Bojové dávky potravin pro vojáky čeká revoluční změna (ilustrační foto) | Ministerstvo obrany ČR
Ta byla před lety speciálně vyvinuta pro vševojskové použití. Respektuje naše stravovací zvyklosti a ekonomické možnosti. Dávka je použitelná jak v míru při zabezpečení různých programů Armády ČR, tak v době branné pohotovosti státu. Revoluční změna V současné době se však v této oblasti připravuje další doslova revoluční změna. Dosavadní dávky jsou totiž vydávány v jednom celodenním balení, což ne každému vyhovuje. Stává se, že uživatel její velkou část odloží a nekonzumuje. „Požadavek na balení do krabice a venkovní fólie je logický z hlediska dlouhodobého skladování, ale ne z hlediska potřeb a možností uživatele.
Připravované balené potravinové dávky individuální (BPDI) řeší nejen tyto nedostatky, ale oproti stávající koncepci mají celou řadu výhod,“ vysvětluje náčelník proviantní služby AČR Martin Petružálek. „Především se jedná o to, že umožňují individuální výběr trvanlivých potravin podle prováděného výcviku či klimatických podmínek a jsou zde některé moderní prvky jako například energetické gely, proteinové tyčinky, sušené maso nebo produkty Fair Trade zemědělství. Celodenní dávka je nově rozdělena na tři díly – snídani, oběd a večeři. Jednotlivé balíčky jsou navrženy tak, aby mohly být uživatelem konzumovány beze zbytků a nedocházelo k plýtvání. Navíc jsou lépe skladné a umožní uživateli jejich lepší uložení,“ dodává.
Péče o nezávadnost a jakost
Jedná se o zcela nový koncept zabezpečení stravy v bojových i krizových podmínkách, který musel být prověřen i z hlediska zdravé výživy, zdravotní nezávadnosti a jakosti jednotlivých použitých potravin. Na tom se s orgány proviantní služby podíleli i příslušníci vojenského zdravotnictví spolu s vojenskými veterináři. Byla provedena kalkulace potřebné energie, nutrientů a vitamínů pro vojáka. Dále bylo nutné nalézt potraviny a doplňky, které by tyto potřeby beze zbytku v dávkách naplnily a odpovídaly moderním zásadám zdravé výživy i potřebám dlouhodobého skladování. To se, i díky laboratoři Vojenského veterinárního ústavu v Hlučíně, podařilo.
Foto: Připravované balené potravinové dávky individuální (BPDI) mají oproti stávající koncepci celou řadu výhod | Ministerstvo obrany ČR
Až 125 kombinací
Do budoucna se počítá se šesti základními druhy balených potravinových dávek individuálních (BPDI 1–6). Přičemž BDPI č. 6 bude vždy dehydrovaná. A právě těchto šest základních variant umožní kombinaci jednotlivých potravin tak, že může vzniknout až 125 balíčků. Jejich základ tvoří trvanlivé hotové sterilované pokrmy (oběd a večeře), které jsou doplněny chemickým ohřevem. Každé z těchto jídel váží 340 gramů.
Jako americké MRE
Samozřejmostí je balení potravin do sáčků ze silnostěnné folie (po vzoru amerických MRE – Meal Ready to Eat). To bude umožňovat jejich jak pozemní, tak i vzdušnou přepravu i snadné vložení do batohu. Do BPDI budou zařazeny potraviny a doplňky „nového typu“, které vychází z aktuálních výživových trendů a novinek v technologii dlouhodobě udržitelných potravin.
Zvýšený příděl energie
Pro potřebu zvýšeného nároku na příděl energie uživateli, např. při náročném výcviku, jsou připraveny přídavky potravin s označením PP-C a PP-D, které vhodně doplňují svým složením jednotlivé druhy BPDI. Pro vojska speciálního určení bude připravována dávka dehydrovaná, extra lehká. Letectvo a parašutisté dostanou přídavek potravin s označením P Air a P Par. Modularita v kombinaci s použitými piktogramy (balíčky jsou vybaveny vícejazyčným textem a piktogramy) umožňuje použití dávek také pro zahraniční humanitární účely. A to s ohledem na kulturní stravovací návyky místního obyvatelstva (hovězí, drůbeží, vepřové, ryba, bezmasé). Skladba potravin a použité technologie jsou zvoleny tak, aby se minimalizovalo použití přídavných látek a konzervantů.
Foto: BPDI se netýkají pouze armády, byla navázána také spolupráce se Správou státních hmotných rezerv (SSHR) a integrovaným záchranným systémem (IZS). | Ministerstvo obrany ČR
Nouzové zásobování obyvatelstva
„Tento projekt se netýká pouze armády, navázali jsme spolupráci se Správou státních hmotných rezerv (SSHR) a integrovaným záchranným systémem (IZS). Počítáme například se stravováním prostřednictvím těchto dávek při dlouhodobých zásazích složek IZS, ale i s nouzovým zásobováním obyvatelstva v období od vzniku mimořádné události do okamžiku zavedení stravování náhradním způsobem. Netýká se to pouze území naší republiky, ale může se jednat například o živelnou pohromu či jinou nenadálou situaci v některé ze zemí EU,“ upozorňuje Martin Petružálek. „Dávky přitom budou uloženy v předem zvoleném skladu Správy státních hmotných rezerv tak, aby je v neodkladném případě bylo možné transportovat a distribuovat i vrtulníky. Tato státní organizace přitom bude průběžně zajišťovat jejich doplňování na předem stanovenou úroveň. Jak armáda, tak i složky IZS budou pak v rámci svého hospodaření refundovat náklady za odebrané dávky,“ dodává náčelník proviantní služby AČR na závěr.
Zdroj: Ministerstvo obrany ČR